Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Το νερό στους πολίτες της Θεσσαλονίκης


«Όλοι λένε ότι είμαστε outsider και πως πρόκειται για μια κίνηση απελπισίας. Δεν είναι όμως έτσι», τόνισε ο εκπρόσωπος της...
Ένωσης Πολιτών για το Νερό, στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερ στο συνεδριακό κέντρο της ΕΣΗΕΜ-Θ. 
Ο Κώστας Μαριόγλου, αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ τόνισε: «Θέλουμε να αντικαταστήσει ο πολίτης το κάθε εμφιαλωμένο μπουκάλι νερό με μια κανάτα».
Κατά  τη συνέντευξη τύπου κατατέθηκαν τα 10 σημεία της
εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 51% της ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ.
Τα 10 σημεία:
  1. Έχει σκοπό την εξαγορά και τη διαχείρισης της ΕΥΑΘ και την παροχή νερού στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις με υψηλή ποιότητα και χαμηλές τιμές. Πολίτες που επιθυμούν να γίνουν μέλη των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών νερού του δήμου τους, θα είναι σε θέση να το κάνουν με μια απλή αίτηση σε αυτούς. Στους πιο σημαντικούς επενδυτές της κοινωνικής ευθύνης του κόσμου και ταμεία μικροδανείων θα επιτραπεί να παρθούν μικροδάνεια, χρηματοδοτώντας οποιαδήποτε υποψήφια μέλη,  ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες συμμετοχής στους συνεταιρισμούς, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, Οι επενδυτές κοινωνικής ευθύνης θα κατευθύνουν την χρηματοδότηση στα μέλη των συνεταιρισμών και όχι στους συνεταιρισμούς ή την Ένωση Πολιτών για το νερό. Κατά αυτό τον τρόπο η ένωση πολιτών για το νερό και οι συνεταιρισμοί θα είναι πλήρως απαλλαγμένοι από δανεισμό.
  2. Θα αξιοποιήσουμε ένα σημαντικό πάροχο πιστωτικών και τραπεζικών υπηρεσιών και δημοτικούς οργανισμούς ύδρευσης- αποχέτευσης της  USBank. Η Επιτροπή Πολιτών για το νερό θα αξιοποιήσει τις δικές της μεθόδους για τη διανομή των μερίδων.
  3. Απαντάμε θετικά στις ανησυχίες για την αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ ότι η πώληση των ζωτικών υποδομών, όπως ύδρευση-αποχέτευση, θα οδηγήσει σε τρόπους διαχείρισης που θα επιβαρύνουν σοβαρά την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον.
  4. Η παγκόσμια εμπειρία και οι διεθνείς έρευνες σε παγκόσμιες τράπεζες του ΕΚ των διεθνών ερευνητικών κέντρων και των αμερικανικών πανεπιστημίων για την ιδιωτικοποίηση στις ΗΠΑ,  Κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα: ότι δηλαδή παντού στον κόσμο όπου υπήρξε ιδιωτικοποίηση, αυτή συνοδεύτηκε από υποβάθμιση της ποιότητα νερού, αύξηση της απώλεια νερού, υποβάθμιση των υποδομών και αύξηση των τιμολογίων.
  5. Η 6 πρώτοι συνεταιρισμοί που δημιούργησαν και συμμετέχουν μέχρι στιγμής στην ένωση συνεταιρισμών, είναι  η 1η, 4η και 5η δημοτική κοινότητα Θεσσαλονίκης, ο δήμος Πυλαίας- Χορτιάτη και ο δήμος Κορδελιού- Εύοσμου και η αλληλεγγύη Κ136.
  6. Η Ένωση πολιτών για το νερό υποστηρίζεται από την ακόλουθη ομάδα εξειδικευμένων εταιριών: Bond Older Communication Group, τον πρόεδρος αυτής, ενώ πρόσφατα η εταιρία ολοκλήρωσε σε έναν μήνα την αναδιάρθρωση του χρέους της ελληνικής δημοκρατίας στην οποία συμμετείχαν πάνω από 200 δις. τίτλων.
  7. Ταυτόχρονα με την υπογραφή της αγοράς συμφωνίας της ΕΥΑΘ, η μεριδιακή  σύνθεση της ένωσης πολιτών για το νερό θα σχηματιστεί με δυνάμει μερίδες που προβλέπεται να είναι τουλάχιστον 520. 000 με απευθείας χρηματοδότηση των πολιτών που θα αντληθεί από μια ομάδα 22 επενδυτών κοινωνικής ευθύνης. Το συνολικό διατιθέμενο ποσό από αυτούς  θα υπερβαίνει τα 30δις εκατ.
  8. Θα στηριχθούμε σε ένα από τα πιο πολύτιμα στοιχεία τους  συστήματος ύδρευσης- αποχέτευσης το καταρτισμένο προσωπικό και θα βασιστούμε στις γνώσεις του για να προωθήσουμε τη βελτίωση των συστημάτων ύδρευσης Θεσσαλονίκης.
  9. Η Ένωση Πολιτών για το νερό έχει επικοινωνήσει με το υφιστάμενο προσωπικό και ανώτερα σελάχι της ΕΥΑΘ Α.Ε.. Ως ομάδα είναι καλά εκπαιδευμένη και έχουν παράγει αξιέπαινα αποτελέσματα. Η ομάδα αυτή πρέπει να παραμείνει.
  10. Στην πρόταση μας περιγράφονται με σαφήνεια οι στόχοι και η στρατηγική επίτευξης τους σε ο,τι αφορά την παροχή νερού , το αποχετευτικό  δίκτυο, τις λειτουργικές μεταρρυθμίσεις, τις νέες επιχειρηματικές μονάδες,  ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αντιμετώπιση του ζητήματος του αυξημένου ποσοστού διαρροής νερού στο δίκτυο της ΕΥΑΘ όπου σήμερα είναι 26%. 
  11. thestival

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου