Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Του Γιάννη Σιδέρη : Αμηχανία στην κυβέρνηση από την ηχηρή παρέμβαση της Κομισιόν

Αμηχανία στην κυβέρνηση από την ηχηρή παρέμβαση της Κομισιόν
Με εμφανή αμηχανία και μη αποκρυπτόμενη δυσαρέσκεια, αντιμετώπισε η κυβέρνηση την παρέμβαση της Κομισιόν υπέρ του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Αντρέα Γεωργίου, θεωρώντας ότι ήταν - και ήταν - μια κίνηση ανορθόδοξη.

Κυβερνητικοί κύκλοι, μιλώντας, απέδωσαν την  πρωτοφανή ενέργεια της Επιτροπής, στις διασυνδέσεις που μπορεί να έχει
ο κ. Γεωργίου, τις οποίες και επιστράτευσε προς υπεράσπισή του. «Δεν ξέρουμε τι "κονέ" έχει ο Γεωργίου, και τα κινητοποίησε», μας είπαν χαρακτηριστικά.    

Η ηχηρή παρέμβαση της Επιτροπής, είναι έξω από τα καθιερωμένα πλαίσια: Δηλώνει ότι έχει ως αρχή να μην σχολιάζει μεμονωμένες εθνικές δικαστικές διαδικασίες, αλλά επί της ουσίας αυτό κάνει - σε μία κίνηση καθ΄ όλα άκομψη - λόγω της αναβάθμισης του κατηγορητηρίου του κ. Γεωργίου από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Η Επιτροπή χαρακτήρισε τα στοιχεία σχετικά με το δημόσιο χρέος 2010-2015 ως «απολύτως αξιόπιστα», και κάλεσε την κυβέρνηση να πιστοποιήσει την εγκυρότητά τους.
Φυσικά η κυβέρνηση τα έχει πιστοποιήσει δια της πράξεως. Όπως μας είπαν κυβερνητικοί παράγοντες «ουδέποτε αμφισβητήσαμε τα στοιχεία». Και πως θα μπορούσαν άλλωστε αφού ο προϋπολογισμός συνετάχθη επί τη βάσει των δεδομένων στοιχείων, επί των οποίων άλλωστε εξελίσσονται και οι διαπραγματεύσεις.
Ουσιαστικά αν κάτι διαφαίνεται από την παρέμβαση της Κομισιόν, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κατακτήσει ολοκληρωτικώς την εμπιστοσύνη της, και ίσως δεν έχει περί πολλού τις διακηρύξεις της για την ανεξαρτησία και τη μη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.
Μιλώντας στην ενημέρωση τύπου, η επίτροπος Μαριάν Τίσεν, ξεκαθάρισε ότι τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία που υποβλήθηκαν την περίοδο 2010-2015 είναι απόλυτα ακριβή και αξιόπιστα σε αντίθεση με την προηγούμενη περίοδο. Επίσης η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για δηλώσεις που θέτουν υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα των δημοσιονομικών δεδομένων στα οποία βασίζεται το πρόγραμμα στήριξης.
Εδώ τέμνεται το πρόβλημα του δισυπόστατου χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει μεν ως κυβέρνηση αποδεχτεί τα στοιχεία, αλλά στελέχη του εξακολουθούν να εκπέμπουν την εντύπωση ότι τα στοιχεία ήταν χαλκευμένα με σκοπό να μπούμε στο μνημόνιο. Για να παρουσιαστεί η κυβέρνηση ως αναγκαστικώς ακολουθούσα ένα μονόδρομο, όντας παγιδευμένη στα δίχτυα που άπλωσαν,  συνωμοτικώ τω τρόπω,  ανθελληνικές δυνάμεις. (Ανεξαρτήτως προθέσεων της Δικαιοσύνης, αυτή την αφήγηση υποβοηθεί εξ αντικειμένου  και η δικαστική αναψηλάφηση της υπόθεσης).
Φυσικά με την παρέμβασή της η Κομισιόν υπερασπίζεται και την εν πολλαίς αμαρτίες περιπεσούσα Γιουροστάτ, κατά την καραμανλική περίοδο -  η οποία ωστόσο Γιουροστάτ  έχει πιστοποιήσει το έλλειμμα του 2009. 
Δευτερογενείς παρενέργειες
Άμεση παρενέργεια της κίνησης της Κομισιόν είναι να αναδεικνύεται ανάγλυφα ο ρόλος της κυβέρνησης Καραμανλή στη διόγκωση του ελλείμματος και του χρέους, κάτι που αποδομεί τη μυθολογία ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φροντίζει να αποδίδει την χρεοκοπία γενικώς και αορίστως στο «παλιό πολιτικό σύστημα», για να υπενθυμίζει ότι ο ίδιος είναι αμέτοχος του εγκλήματος, αλλά και να προφυλάσσει την διακυβέρνηση Καραμανλή. 
Παράλληλα «αναπτερώνεται» το ΠΑΣΟΚ, καθώς σε αυτά τα στοιχεία βασίστηκε το πρώτο μνημόνιο (και άρχισε ο Γολγοθάς). Εξ’ ου και το κόμμα σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η παρέμβαση της Κομισιόν  διαλύει τους μύθους τα ψέματα και τα συνωμοσιολογικά παραμύθια και αποκαλύπτει τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή την περίοδο 20014-2009, για τον εκτροχιασμό της Οικονομίας».
Παράλληλη παρενέργεια είναι η έκδηλη πολιτική αμηχανία της ΝΔ και του νέου αρχηγού  της  Κυριάκου Μητσοτάκη. Μια ευθεία παραδοχή  της ορθότητας των στοιχείων, θα τον έθετε αντιμέτωπο με τους «καραμανλικούς» του κόμματος, εξοργίζοντάς τους. Κάποιοι εξ΄αυτών θεωρούν ότι η δικαστική τροπή της υπόθεσης δικαιώνει τον Καραμανλή (τα ΠΑΣΟΚ μόχλευσε τα στοιχεία). Έτσι κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, η ΝΔ ποιεί την νήσσαν, επαφιόμενη βολικώς στις αποφάσεις της δικαιοσύνης!
Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία αμφισβητούσε αρχικώς και η ΝΔ επί Σαμαρά, αλλά στη συνέχεια τα αποδέχτηκε και με βάση αυτά συνέταξε τους προϋπολογισμούς της και διαπραγματεύτηκε το δεύτερο μνημόνιο.
Μία εξεταστική να τελειώνουμε
Ο Αντώνης Σαμαράς είχε υποσχεθεί, σε περίπτωση κυβερνητικής αυτοδυναμίας του, θα συγκροτούσε μία εξεταστική επιτροπή για το πώς μπήκαμε στο μνημόνιο, αρχής γενομένης από το 2009. Παραπλήσια θέση είχε και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Και για τους δύο η δραματική οικονομική ιστορία της χώρας, ξεκινούσε το 2009. Πριν το μοιραίο έτος δεν υπήρξαν δράσεις που  το προετοίμασαν. Ο καθένας δηλαδή κόβει ένα κομμάτι του δράματος και προσπαθεί να το αξιοποιήσει πολιτικά.
Κατά την ταπεινή γνώμη της στήλης, η πλέον ορθή είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Μία Εξεταστική Επιτροπή από το 2000, για να σταματήσει να σαλαμοποιείται η οικονομική πορεία της χώρας κατά το δοκούν, και να μάθουμε επί τέλους, τι έγινε, γιατί  χρεοκοπήσαμε, αν ήταν αναπότρεπτο, ποιος ή ποιοι φταίνε.
Αλλά στην Ελλάδα, όπου η πολιτική διεξάγεται με εντυπώσεις χωρίς να αναζητείται η αλήθεια, μάλλον η στήλη ζητάει πολλά…

liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου