Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Σε εκδήλωση του Δικτύου Σύγχρονων Δημοκρατών «Αντίο» Δατσέρη στο ΠΑΣΟΚ μετά το ναυάγιο με το Ποτάμι;

antio-datseri-sto-pasok-meta-to-nauagio-me-to-potamiΤη σιωπή που επέβαλε στον εαυτό του για « εύλογο» χρονικό διάστημα μετά την αποτυχία του κοινού εγχειρήματος ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού σπάει ο Γιάννης Δατσέρης και παίρνει πλέον καθαρές αποστάσεις από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. 
Σε ομιλία του σε εκδήλωση του Δικτύου Σύγχρονων Δημοκρατών και
αναφερόμενος στην Κεντροαριστερά χρησιμοποίησε τη φράση του  Σενέκα «δεν υπάρχει ούριος άνεμος για όποιον δεν γνωρίζει που θέλει να πάει» και τελείωσε με τη φράση του Ντίλαν «The answer my friend is blowin'in the wind».
Μιλώντας για τα 41 χρόνια, 10 μήνες και 9 ημέρες που μετέχει στο ΠαΣοΚ είπε: «Στα μισά από αυτά μπαινόβγαινα, άλλοτε για επαγγελματικούς λόγους, άλλοτε για λόγους διαφωνίας. Αισθάνθηκα πλειοψηφία σε καμιά 12αριά, στα άλλα 30 αισθανόμουν μειοψηφία. Η τελευταία μου συμμετοχή ήταν αυτή στη  πρωτοβουλία Γεννηματά της 10ης Ιανουαρίου 2016 που επισφραγίστηκε με τον ορισμό μου στην Επιτροπή Διαλόγου και Θέσεων». 
Ο κ. Δατσέρης πρότεινε τη δημιουργία ενιαίου φορέα, με εκλογή αρχηγού από τη βάση, και εκλογικό στόχο την υπέρβαση των εκλογικών ποσοστών του ΠαΣοΚ το 2012, δηλαδή τουλάχιστον 12 - 13%, για να είναι πολιτικό μέγεθος με παρεμβατικότητα.     
Το επιτυχές πέρας των εργασιών της Επιτροπής, παρατήρησε, απέδειξε την απόλυτη δυνατότητα προγραμματικών συγκλίσεων.


Ο Γ. Δατσέρης  ο οποίος στις 4 Ιουλίου σε άρθρο του είχε σημειώσει  «Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης των ηγεσιών. Εύχομαι να μην χρειαστούμε άλλη επιτροπή ,γιατί αυτή θα έχει τα χαρακτηριστικά του στρατιωτικού συνδέσμου του 1908-1909» επανήλθε λέγοντας « 
«Κάτι ήξερα και κάτι φοβόμουν. Δυστυχώς δεν ήταν αβάσιμα. Η προσπάθεια απέτυχε. Ένα ιστορικό λάθος έγινε, μια ευκαιρία χάθηκε.Υποσχέθηκα ότι δεν θα διατυπώσω δημόσια την άποψή μου για την αποτυχία αν δεν περάσει εύλογο χρονικό διάστημα,ώστε να υπάρξει ενδεχόμενη επανόρθωση. Ο χρόνος παρήλθε».
Ο λόγος της αποτυχίας κατά τον κ. Δατσέρη είναι ένας: «Η δυσκολία προσαρμογής των ηγεσιών στις σύνθετες απαιτήσεις μιας ισχυρής πολιτικής δύναμης εξουσίας. Μικροί αρχηγοί σε μεγάλες παρατάξεις  υπήρξαν και θα υπάρξουν, μεγάλοι ηγέτες σε μικρά κόμματα δεν περιγράφονται. Ο φιλόδοξος πολιτικός που θέλει να ηγηθεί κόμματος εξουσίας πρέπει να περάσει από την έρημο και το καθαρτήριό του. Μια πολιτική διεργασία δημιουργίας ενός νέου και ενιαίου φορέα της Προοδευτικής Παράταξης είναι έρημος, καθαρτήριο και ταυτόχρονα πεδίο δόξης για τους υποψήφιους αρχηγούς. Αρκεί, να εμφορούνται από το αφήγημά τους και το εγχείρημα , αποστρεφόμενοι τον εγωκεντρισμό τους».
Πως βλέπει το νέο κόμμα της  Προοδευτικής Παράταξης ο κ. Δατσέρης ; Πρέπει να επιδιώξει να γίνει πρωτεύουσα δύναμη, και όχι συμπλήρωμα άλλων,  για να πρωτοστατήσει στη νίκη κατά του λαϊκισμού και να επιβάλλει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, δηλαδή ένα σύνολο επιμέρους προγραμμάτων και λύσεων:


-Για ισχυρή Ελλάδα με ένα κανονικό κράτος ,
-Για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος
-Για τη δημιουργία ευκαιριών, για την ευημερία των  πολλών.
-Να έχει στόχο να αλλάξει τη μοίρα των απλών ανθρώπων ,στηρίζοντάς τους να εξελιχθούν σε ελπιδοφόρους δημιουργούς.
-Να νικήσουμε τον λαϊκισμό όχι μόνον των άλλων αλλά και του εαυτού μας.
Να αντικαταστήσουμε και όχι να υποκαταστήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό δίπολο».
Ο άμεσος εκλογικός στόχος του νέου κόμματος θα πρέπει να είναι η υπέρβαση του 12-13%, δηλαδή η υπέρβαση τουλάχιστον των ποσοστών του ΠαΣοΚ το 2012.
«Αν δεν επιτευχθεί αυτό δεν θα αποτελεί πολιτικό μέγεθος με παρεμβατική δυνατότητα μετά τις εκλογές και πριν απ' αυτές η αδυναμία του χώρου θα τροφοδοτεί την πόλωση συντηρητικών - λαϊκιστών», παρατηρεί. Για τη συγκρότηση του προτείνει αυτοοργάνωση από τη βάση, με καταστατικές αρχές που επιτρέπουν τις τάσεις, με εκλογή της ηγεσίας  καθολικά από τη βάση.«Άρα είμαι υπέρ του ενιαίου μεν, νέου και  πολυτασικού  δε», εξήγησε.

Thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου