Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Θρίλερ με Σαββίδη και Coca Cola HBC για τη "Σουρωτή"

Σε επιχειρηματικό θρίλερ δείχνει να εξελίσσεται η προσπάθεια εξαγοράς της γνωστής εταιρείας εμφιάλωσης και εμπορίας μεταλλικού νερού "Σουρωτή”.Σύμφωνα με πληροφορίες, σφήνα στο εγχείρημα απόκτησης του μετοχικού ελέγχου της εταιρείας από
την Coca Cola HBC έχει μπει η Dimera Group του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος εμφανίζεται να "ματσάρει” την προσφορά της πολυεθνικής εταιρείας.
Όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr, προ μηνός η Coca Cola Hellenic απέκτησε το 15% της "Σουρωτής”, έπειτα από δημόσιο αναγκαστικό πλειστηριασμός του ποσοστού που κατείχε η εταιρεία Μυστράς ΑΕ, συμφερόντων του επιχειρηματία Θ. Λιακουνάκου.
Ακολούθησε επιστολή της πολυεθνικής προς τους μετόχους της Σουρωτή με την οποία η Coca Cola Hellenic γνωστοποιούσε την πρόθεση της να προσφέρει 1 ευρώ/μετοχή για το εναπομένον ποσοστό της Σουρωτή. Σημειωτέον ότι βάσει όσων είχαν γίνει γνωστά, το 15% που είχε εκπλειστηριάσει η Τράπεζα Πειραιώς στις 28 Σεπτεμβρίου αποκτήθηκε έναντι 0,71ευρώ/μετοχή.
Το 15% η ολλανδική θυγατρική της ελληνικών συμφερόντων Coca-Cola Hellenic Bottling Company πρόσφερε 0,71 ευρώ ανά μετοχή -συνολικά 1,7 εκατ. ευρώ-, τιμή κατά 70% υψηλότερη από τα 0,44 ευρώ που ήταν η προσφορά της ίδιας της Σουρωτής για τις δικές της μετοχές
Σφήνα
Στον απόηχο αυτής της εξέλιξης, πληροφορίες αναφέρουν ότι έπειτα από παραίνεση των σωματείων εργαζομένων, μικρομετόχων, τοπικών παραγόντων και μικρομετόχων της "Σουρωτή”, και η Dimera Group του Ιβάν Σαββίδη κατέθεσε από την πλευρά της δημόσια προσφορά ύψους 1 ευρώ /μετοχή της εταιρείας μεταλλικού νερού.
Σημειώνεται πως στην πολυμετοχική Σουρωτή συμμετέχουν 1.200 μικρομετόχοι οι οποίοι κατέχουν το 56% των μετοχών (οι περισσότεροι από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και αρκετοί από αυτούς εργαζόμενοι στην εταιρία), ο Δήμος Θέρμης που κατέχει το 16% των μετοχών, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 4,5% και, πλέον, η Coca-Cola με 15%.
Ποια είναι η Σουρωτή
Το πρώτο εμφιαλωτήριο στην περιοχή της Σουρωτής δημιούργησαν τα γαλλικά στρατεύματα που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 1915, στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά το 1918, όταν τελείωσε ο πόλεμος, τη διαχείρισή του ανέλαβαν ντόπιοι. Σήμερα η Σουρωτή ΑΕ απασχολεί 120 εργαζόμενους και εμφιαλώνει στις εγκαταστάσεις της, περί τα 25 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, το φυσικό ανθρακούχο νερό Σουρωτή, το απλό εμφιαλωμένο νερό "Ύδωρ Σουρωτής" και μια σειρά από κρύα τσάγια με τον διακριτικό τίτλο "SOUROTEA".

Πάνω από το 80% του τζίρου της εταιρίας -11,7 εκατ. ευρώ το 2015 και περίπου το ίδιο το 2016- αφορούν το ανθρακούχο νερό, που εμφιαλώνεται στην περιοχή 100 χρόνια. Η εταιρία κατέχει στα ράφια των σούπερ μάρκετ το 80% της εγχώριας αγοράς, αφήνοντας πολύ πίσω τον ανταγωνισμό, το εισαγόμενο Perrier, καθώς και τα ελληνικά ανθρακούχα "Ξυνό Νερό" από τη Φλώρινα και "Δουμπιά" από το Χαλκιδική, που τους τελευταίους μήνες περισσότερο απουσιάζει παρά βρίσκεται στα ράφια.
Η εταιρία πραγματοποιεί το 10% του τζίρου της στο εξωτερικό (Αμερική, Καναδάς, Αυστραλία, Αραβικές χώρες, Ευρώπη), ποσοστό που έχει διπλασιαστεί από το 2009 μέχρι σήμερα. Άλλωστε τα τελευταία επτά χρόνια της κρίσης η εγχώρια κατανάλωση υποχωρεί διαρκώς. Γι’ αυτό το εργοστάσιο εμφιάλωσης ανθρακούχου νερού της Σουρωτής δουλεύει στο 65% της δυναμικότητας του, κάτι που σημαίνει ότι η παραγωγή του μπορεί να αυξηθεί άμεσα κατά 50%.
Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου