Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Ως 20 Γενάρη ο Αναπτυξιακός για θερμοκήπια και στάβλους

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομίας η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένου να δοθεί χρόνος στους επενδυτές για να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα έγγραφα.Υπενθυμίζεται ότι επιλέξιμες είναι οι επενδύσεις σε στάβλους, θερμοκήπια, οινοποιία, ελαιοτριβεία και άλλες μεταποιητικές μονάδες.Σημειώνεται πως η περίοδος υποβολής αιτήσεων υπαγωγής των επενδυτικών σχεδίων για τα καθεστώτα «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» και «Επενδύσεις
Μείζονος Μεγέθους» λήγει στις 28 Απριλίου του 2017.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομίας η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένου να δοθεί χρόνος στους επενδυτές για να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα έγγραφα για την υποβολή της αίτησης ένταξης του επενδυτικού τους σχεδίου στον νόμο.
Υπενθυμίζεται ότι οι επίδοξοι επενδυτές, παραγωγοί ή και Οµάδες και συνεταιρισµοί έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε µια από τις 4 δράσεις του νέου νόµου, που έχουν ήδη προκηρυχθεί, προκειµένου να στήσουν ένα θερµοκήπιο ή ένα στάβλο, εκµεταλλευόµενοι πολλές και συνδυαστικές χρηµατοδοτικές επιλογές (φοροαπαλλαγή, leasing κλπ) που δίνουν οι διατάξεις του νέου νόµου.
Τα µέτρα για τον Μηχανολογικό εξοπλισµό και τη Γενική επιχειρηµατικότητα είναι κατά βάση αυτά που θα δεχτούν τις περισσότερες αιτήσεις από τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, µε το ανώτατο ύψος του προϋπολογισµού να φτάνει τα 500.000 ευρώ.
Μάλιστα, σύµφωνα µε τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δηµοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, στα καθεστώτα ενισχύσεων του νόµου 4399/2016 µπορούν να υπαχθούν και επενδυτικά σχέδια του τοµέα της µεταποίησης γεωργικών προϊόντων. Λιοτρίβια, ξηραντήρια, οινοποιεία, καναβουργία, µονάδες τυποποίησης οπωροκηπευτικών και άλλες γεωργικές µεταποιητικές βρίσκουν τελικά θέση στις ενισχύσεις µέσα από το νέο Αναπτυξιακό.


Δείτε εδώ αναλυτικά σχετικό τετρασέλιδο αφιέρωμα της εφημερίδας Agrenda
Αιτήσεις για μόλις 98 σχέδια
Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες που υπάρχουν, μέχρι την περασμένη Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου είχαν υποβληθεί προς ένταξη στον Αναπτυξιακό μόλις 98 επενδυτικά σχέδια, το 14% των οποίων αφορούσε τουριστικές επενδύσεις, ενώ "μερίδα” στο πληροφοριακό σύστημα είχαν "ανοίξει” 1.388 ενδιαφερόμενοι επενδυτές. Από αυτούς τους1.388, έμπρακτο ενδιαφέρον, ήτοι αίτηση υπαγωγής στον αναπτυξιακό εκτιμάται από παράγοντες του υπουργείου ότι θα καταθέσουν περί τους 600.
Την ίδια στιγμή προβλήματα υπάρχουν με την τμηματική καταβολή των ενισχύσεων του παλαιού αναπτυξιακού και αυτό γιατί έχει καθυστερήσει η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης (σ.σ. αυτή έπρεπε να είχε εκδοθεί το αργότερο δύο μήνες μετά την ψήφιση του νόμου δηλαδή έως τα τέλη Αυγούστου), κάτι που θα λυθεί, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, μέσα στις επόμενες ημέρες.
Συγκεκριμένα με το άρθρο 77 του νέου αναπτυξιακού νόμου, δίνεται η δυνατότητα παροχής προκαταβολής για τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 3908/2011, και για ποσό που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/7 της προβλεπόμενης στη σχετική απόφαση υπαγωγής επιχορήγηση.
Με το εν λόγω άρθρο δίνεται τη δυνατότητα στον επενδυτή να υποβάλλει στην αρμόδια Υπηρεσία, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), υπεύθυνη δήλωση συνοδευόμενη από αναλυτική κατάσταση παραστατικών δαπανών και πληρωμών για το έργο, συνολικού ύψους τουλάχιστον ίσου του 1/7 του συνολικού κόστους της επένδυσης προκειμένου να λάβει το 1/7 της επιχορήγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου