Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

To "reunion" φοβίζει τη ΝΔ: Ανατροπές στη μάχη για το Κέντρο

to-reunion-fobizei-ti-nd-anatropes-sti-maxi-gia-to-kentroΜάχη στο χώρο του κέντρου ετοιμάζεται να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις στην κεντροαριστερά του αλλάζουν τα σχέδια και του δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στο στρατηγικό του σχεδιασμό.
Η απόφασή του να στρίψει το τιμόνι της Νέας
Δημοκρατίας προς το κέντρο και να στοχεύσει τους κεντρώους ψηφοφόρους, ήταν κατά τον ίδιο η αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας.
 
Οι πρόσφατες όμως εξελίξεις στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και ευρύτερα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και το κλίμα της συστράτευσης ευρύτερων δυνάμεων που ήταν αποστασιοποιημένες αλλάζει άρδην τα σχέδια του Κυρ. Μητσοτάκη που καλείται πλέον υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες να επανακαθορίσει την πορεία του.  Μόλις την περασμένη Πέμπτη, σε μια προσπάθεια να … «απαντήσει» επί της ουσίας στις διεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς, ανακοίνωσε τη συμπόρευση του κόμματος της Δράσης, υπό τον Θόδωρο Σκυλακάκη με τη Ν.Δ. και αμέσως ο επικοινωνιακός μηχανισμός της Πειραιώς άρχισε τις διαρροές περί της διεύρυνσης που γίνεται σιγά- σιγά πράξη.
 
Μόνο που αυτή η κίνησή του δημιούργησε και εσωτερικές αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά των καραμανλικών, με αποτέλεσμα να παραιτηθούν στελέχη της Ν.Δ., μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ΤΑΞΙ, Θύμιος Λυμπερόπουλος, ενώ ενοχλημένοι είναι και οι «σαμαρικοί». Με δεδομένο ότι το κλειδί για μια εκλογική νίκη είναι ο χώρος των κεντρώων ψηφοφόρων, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει το άνοιγμα, θέτοντας ως κεντρικό άξονα της στρατηγικής του το δόγμα «απέναντι στη λογική ίσων αποστάσεων».

Εδώ και καιρό σε κάθε ομιλία του προέδρου της ΝΔ υπάρχουν –και θα συνεχίσουν να υπάρχουν- αναφορές στην αναγκαία διεύρυνση προς το χώρο του κέντρου, ενώ όπως λένε από το επιτελείο του, «παρά το γεγονός ότι οι πιθανότητες αυτοδυναμίας της ΝΔ φαίνονται αυξημένες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει ότι ακόμη κι αν επιτευχθεί αυτή, εκείνος θα επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης με το μεγαλύτερο δυνατό πολιτικό εύρος». 
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ακολουθεί σταθερά ανοίγματα και επιδιώκει συνεργασίες με όλα τα κόμματα, που συμμερίζονται τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, όπως έπραξε και προ καιρού, με την ομιλία στο βιβλίο του Γιώργου Παγουλάτου, για το οποίο μίλησαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Σταύρος Θεοδωράκης, παρουσία πολλών στελεχών και παραγόντων και από το κέντρο και την κεντροαριστερά.
Η συμπόρευση με τον Θ. Σκυλακάκη και άλλα στελέχη της Δράσης που θα συνεργαστούν με τη Ν.Δ., όπως ο Τάσος Αβραντίνης, είναι μόνο μερικές από τις κινήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη στην προσπάθειά του να ενισχύσει το μήνυμα ότι το κόμμα ανοίγεται και διευρύνεται. Π.χ. προ ημερών ανακοινώθηκαν τα πρώτα 15 ονόματα των νέων στελεχών που αξιολογήθηκαν μέσω της διαδικασίας του Μητρώου Στελεχών, μεταξύ των οποίων είναι τουλάχιστον τρία στελέχη που δεν ανήκαν ιδεολογικά στο χώρο της Ν.Δ., όπως ο Νικήτας Παπαντωνίου (υιός του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου).
 
Εκτός από τον Τάκη Θεοδωρικάκο, πρόσωπο – κλειδί στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς είναι επικεφαλής της επικοινωνίας και της στρατηγικής του κόμματος και δεν προέρχεται από την κεντροδεξιά, αλλά από το χώρο της κεντροαριστεράς, στις ομάδες επεξεργασίας του προγράμματος έχουν ενταχθεί πρόσωπα με προέλευση από την κεντροαριστερά, όπως π.χ. ο Θανάσης Κοντογιώργης, κ.α. Επίσης, λέγεται ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει διευρύνει και άλλο τον κύκλο των συνομιλητών του με πρόσωπα εκτός της Ν.Δ., όπως ο Κυριάκος Πιερακκάκης, ήταν υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα.
 
Την ίδια στιγμή τοποθετούνται σε καίριες θέσεις και πρόσωπα από την ακαδημαϊκή κοινότητα που δεν είχαν στενή σχέση ιδεολογική και πολιτική με τη Ν.Δ., όπως ο καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και πρώην πρόεδρος του τμήματος, Χρήστος Ταραντίλης που ανέλαβε γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας του κόμματος. 
 
Ακόμη, σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν επαφές με πρόσωπα, όπως ο Ιάσων Φωτήλας που ουσιαστικά, τυπικά όχι ακόμα, συμπορεύονται με τον Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ ετοιμάζονται και άλλες κινήσεις, αν και στο δρόμο υπήρξαν και απώλειες, όπως έγινε προ ημερών με τον Αχμέτ Ιλχάν που αν και ήταν έτοιμος να συμπορευτεί με τη Ν.Δ. επέλεξε να πάει με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
 
Παράλληλα, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένει να τον στηρίξουν και άλλα στελέχη του Ποταμιού, θεωρώντας ότι όσα γίνονται στον ευρύτερο χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν θα τον επηρεάσουν. Αυτό μένει να αποδειχθεί, ενώ ακόμα και πρόσωπα όπως η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γιώργος Φλωρίδης για τα οποία ορισμένοι στην ηγετική ομάδα πίστευαν ότι θα συμπορεύονταν με τη Ν.Δ. πλέον έχουν τη δική τους πορεία στα πλαίσια της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς. 

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου