Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Μιχάλης Καρχιμάκης : Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ήταν υποχείριο κανενός, δεν ήταν συναλλασσόμενος.


Συνέντευξη Μιχάλη Καρχιμάκη στην Νέα Τηλεόραση Κρήτης.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ήταν υποχείριο κανενός, δεν ήταν συναλλασσόμενος.


α .Αξιολόγηση.
β. Η διετία του Κ. Καραμανλή, εκτίναξη του χρέους.
γ .Συνεργασία Κινήματος  Δημοκρατών Σοσιαλιστών & ΔΗΣΥΜ.                                              δ.ποιοί και γιατί εξοστράκισαν την Κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου.

Δημοσιογράφος: Φιλοξενούμε στο στούντιο της Νέας τηλεόρασης, τον πρώην Υπουργό Μιχάλη Καρχιμάκη. Καλό σας μεσημέρι κύριε Καρχιμάκη.
Αναπόφευκτη η πρώτη ερώτηση, νομίζω την περιμένετε, έχει να κάνει με την αξιολόγηση που είναι ανοικτή αυτή την στιγμή, την διαπραγμάτευση και όλα αυτά τα οποία φαίνεται μας περιμένουν. Τα νέα μέτρα. Ποια είναι η γνώμη σας, τι θα συμβεί στο μέλλον.

Μιχ. Καρχιμάκης: Είναι επιβεβλημένη η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Κάθε καθυστέρηση, παράταση αυτής επιτείνει  ταυτόχρονα την συζήτηση για το  GREXIT.
Επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα, δυσχεραίνει την υλοποίηση των επενδύσεων, οι οποίες είναι αναγκαίες για την χώρα περισσότερο από πότε.

Το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο ζητούν οι Ευρωπαίοι μετά το 2018, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, δεν θα επιτρέπει την δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, θα υπάρξει τεράστια δυσκολία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο πλαίσιο και στο επίπεδο που ζητούνται.

Δημοσιογράφος: Αυτό που μας περιγράφετε είναι ένας φαύλος κύκλος, δεν οδηγεί πουθενά. Θεωρείται ότι έτσι όπως οδεύει η διαπραγμάτευση, δεν είναι στην σωστή κατεύθυνση;

Μιχ. Καρχιμάκης: Η Κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τον τρόπο με το οποίο επιλέγει να διαπραγματεύεται. Εκφράζω  ως πολιτικός, την άποψη μου για το τι πρέπει να γίνει. Η εκκρεμότητα της αξιολόγησης επιβαρύνει το κλίμα στην αγορά. Απαραίτητο βέβαια είναι  οι Ευρωπαίοι  Εταίροι μας, να βάλουν  νερό στο κρασί τους, διότι τέτοια πρωτογενή πλεονάσματα, είναι ανέφικτα. 

Πρέπει να υπάρξει ένας χαμηλότερος στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος, έτσι ώστε από την ώρα που θα κλείσει η συμφωνίας να υπάρξει και η ποσοτική χαλάρωση, από την ΕΚΤ που θα μας δώσει την δυνατότητα να υπάρξει και μια κίνηση χρήματος στην αγορά, να μπορέσει επιτέλους να αναπνεύσει η Ελλάδα.

Εμείς δεν επενδύουμε όπως κάνουν άλλοι, ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΟΥ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΟΥ, διότι όποιο κακό συμβεί, εάν συμβεί, ο πρώτος που θα την πληρώσει θα είναι ο Ελληνικός Λαός.
Άρα λοιπόν η Κυβέρνηση έχει την ευθύνη για το πώς θα κλείσει η αξιολόγηση, επαναλαμβάνω και πάλι ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουν με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει ένας τοίχος όμως, το Δ.Ν.Τ., το οποίο είναι αδιάλλακτο και στην ίδια γραμμή κατευθύνονται και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας.

Μιχ. Καρχιμάκης: Ακούστε, στην διαπραγμάτευση μπορούν να παιχθούν όλα, να τεθούν όλα στο τραπέζι. Η χώρα χρειάζεται ηρεμία έτσι ώστε να βγει από την κρίση.

Για να μπορέσουμε να επανέλθουμε στα επίπεδα του  2011, όπως είπε Υπουργός της Κυβέρνησης , 80 δις. Ευρώ επενδύσεις αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένας πολύ δύσκολος στόχος. Παράλληλα είναι και μια ομολογία, σε ποια κατάσταση ήταν η οικονομία το 2011, τότε που όλοι μαζί, κόμματα και αντιπολίτευση είχαν έναν στόχο. Τον εξοβελισμό της Κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου.


Δημοσιογράφος:  Υπουργέ, μια που το αναφέρετε θέλω να σας υποβάλλω ένα ερώτημα. Πολλοί καταλογίζουν ως υπεύθυνο της κρίσης τον τέως πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Μιχ. Καρχιμάκης: Ο υπαίτιος της κρίσης είναι βασικά ο Καραμανλής. Όταν λοιπόν αφήσαμε στον κύριο Καραμανλή το 2004 4% έλλειμμα, περίπου 10 δις. Ευρώ και αυτός παρέδωσε τελικά 36 δις, αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλη και φαραωνική είναι η διαφορά.

Όταν του αφήσαμε 170 δις χρέος από γεννήσεως του Ελληνικού Κράτους και παρέδωσε 320 δις χρέος, αντιλαμβάνεστε ποια είναι η κατάσταση για την χαώδη κατάσταση που ανέλαβε η Κυβέρνηση Παπανδρέου.

Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι όταν δεν σε δανείζουν οι αγορές και ο Γ. Παπανδρέου καταβάλλει τεράστια προσπάθεια να πείσει τους Ευρωπαίους ότι το πρόβλημα δεν είναι Ελληνικό αλλά Ευρωπαϊκό όταν η Γερμανία τον Μάρτη του 2010 λέει ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι κουρελόχαρτα, επιτείνεται η δυσχερής κατάσταση των αγορών να δανείσουν την Ελλάδα και έτσι υποχρεωθήκαμε να πάμε σε έναν αναγκαστικό μηχανισμό στήριξης.

 Αυτό είναι το μνημόνιο, το αναγκαστικό δάνειο, που μας οδήγησε η πολιτική Καραμανλή που σήμερα γι αυτήν δεν μιλάει κανείς και κάποιοι έχουν αναλάβει την εργολαβία κάλυψης του.

Όταν είχαμε φτάσει στο σημείο, να έχουμε καταφέρει να κλείσει ο κύκλος της δημοσιονομικής κρίσης το 2011 με το δεύτερο δάνειο και το κούρεμα του χρέους, τότε είχαμε τους αγανακτισμένους, τον κύριο Σαμαρά να μιλάει ότι «δεν συναινώ στο λάθος», δεν υπήρχε Εθνική συνεννόηση

Θέτω ένα ερώτημα. Την Πορτογαλία και την Κύπρο, ο Παπανδρέου τις έβαλε στα Μνημόνια; Τι έκαναν όμως; Κατάφεραν την έξοδο τους από αυτά με Εθνική συνεννόηση, με πολιτική σύγκληση των Δυνάμεων που αντιλήφθησαν ότι για να βγουν οι χώρες τους από την κρίση, έπρεπε να έχουν κοινή αντιμετώπιση και στάση.

Στην Κυβέρνηση Γ Παπανδρέου, ήταν όλοι κόντρα, κάποιοι ήθελαν να γίνουν Πρωθυπουργοί, χωρίς να τους ενδιαφέρει που θα πάει η Χώρα.
Όλα αυτά είναι πραγματικά νούμερα και τα αληθινά περιστατικά.

Δημοσιογράφος:  Κύριε Υπουργέ, μιας που μιλήσατε για συνεννόηση, να μπούμε στα θέματα που αφορούν την Κεντροαριστερά. Έχει πολύ ενδιαφέρον το Κίνημα Δημοκρατικών Σοσιαλιστών, να συναίνεσει, να συμμαχήσει με το ΠΑΣΟΚ, αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις λέξεις.

Μιχ. Καρχιμάκης: Ακούστε, όταν στο τέλος Αυγούστου χάλασε η συνεργασία με το ΠΟΤΑΜΙ, έπρεπε κάποιος να αναλάβει την πρωτοβουλία να επαναφέρει τον διάλογο στο τραπέζι.
Ανέλαβε την ευθύνη ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου. Όταν αποχωρήσαμε από το ΠΑΣΟΚ οι λόγοι ήταν πολλοί συγκεκριμένοι.

Α. δεν δεχτήκαμε σε καμία περίπτωση να μας ενσωματώσουν κάποιοι στην Δεξιά.
Β. για κανέναν λόγο δεν θα θέλαμε ένα  ΠΑΣΟΚ υποθηκευμένο.
Γ. Υπήρξε μια εκτεταμένη αρνητική συμπεριφορά από κάποιους που δεν υπερασπίστηκαν το έργο της διετίας, ένα έργο που στην ουσία  επικαλούνται  και  οι επόμενοι που κυβέρνησαν και κυβερνούν.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι προχωράμε σε μια σύμπραξη. Συνεννοηθήκαμε με την Δημοκρατική Συμπαράταξη, αποφασίσαμε την δημιουργία πολιτικής ομπρελάς ασφαλείας η οποία δίνει την δυνατότητα σε πάρα πολλούς πολίτες οι οποίοι απογοητεύτηκαν από τις ψεύτικες ελπίδες της σημερινής Κυβέρνησης. Υπάρχει επίσης μια τεράστια δεξαμενή ανθρώπων που δεν πήγαν να ψηφίσουν. Είναι πολιτικά άστεγοι δύο εκατομμύρια συμπολίτες μας.

Από αυτή την πολιτική ομπρέλα ασφαλείας της συνεργασίας του Κινήματος Δημοκρατικών Σοσιαλιστών  με την Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΑΛΟΥΜΕ τον κόσμο, να αφηγηθούμε την αλήθεια μας, το τι πραγματικά συνέβη.

Ο πολύς κόσμος δεν τα γνωρίζει, διότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωση, υπηρετούσαν τότε άλλους σκοπούς. 

Είδατε, ήταν άλλωστε ολοφάνερο, η αντιμνημονιακή έξαρση, ο στρουθοκαμηλισμός,  την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον Γιώργο Παπανδρέου.
Όταν εξώθησαν τον Γιώργο Παπανδρέου σε παραίτηση, τότε εφάρμοσαν όλοι τα μνημόνια, για μικροπολιτικούς σκοπούς σε βάρος της Ελληνικής Κοινωνίας.

Και για όλα  αυτά, ο μεν Σαμαράς καθάρισε με το ουδείς αναμάρτητος και ο Σύριζα καθάρισε με το ζούσαμε σε αυταπάτες. Αλλά, τον λογαριασμό όμως τον πλήρωσαν οι αδύναμοι και οι πραγματικοί δημιουργοί της οικονομίας.

Ο Γ. Παπανδρέου, δεν ήταν υποχείριο κανενός, δεν ήταν συναλλασσόμενος, δεν ήταν συνομιλητής με τους διαπλεκόμενους. Σκοπός και στόχος του ήταν να πλήξει   συμφέροντα που παρεμπόδιζαν την δημιουργία νέου πλούτου στην χώρα και έδιναν την αίσθηση  μιας πολιτείας που λειτουργούσε με  πελατειακό τρόπο και χωρίς κανόνες.

Δημοσιογράφος: Κύριε Καρχιμάκη, σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας, την τόσο ενδιαφέρουσα συζήτηση και επιφυλλασόμεθα για μια πιο αναλυτική κουβέντα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου