Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Μέχρι 31 Μαρτίου οι συγκεντρωτικές αγροτών του ειδικού καθεστώτος

Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος θα πρέπει να προσκομίσουν όλα τους τα παραστατικά τα του 2016 (τιμολόγια αγοράς, εκκαθαρίσεις, αποδείξεις δαπανών, κλπ)  στο λογιστή τους.Υπενθυμίζεται ότι η αρχική καταληκτική ημερομηνία ήταν στις 28 Φεβρουαρίου 2017.
Ειδικότερα, με ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για την παράταση της προθεσμίας υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών-πελατών, έτους 2016, μέχρι και την Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017. Ταυτόχρονα,
διευκρινίζεται ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση.
Σε κάθε περίπτωση σημειώνεται ότι «οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος θα πρέπει να προσκομίσουν όλα τους τα παραστατικά τα του 2016 (τιμολόγια αγοράς, εκκαθαρίσεις, αποδείξεις δαπανών, κ.λπ.) στο λογιστή τους».
Αναλυτικά η ανακοίνωση των φοροτεχνικών σχετικά με τις ΜΥΦ των αγροτών του ειδικού καθεστώτος έχει ως εξής:
Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος θα πρέπει να προσκομίσουν όλα τους τα παραστατικά τα του 2016 (τιμολόγια αγοράς, εκκαθαρίσεις, αποδείξεις δαπανών, κλπ)  στο λογιστή τους, το συντομότερο δυνατό.
Όπως όλες οι επιχειρήσεις, έτσι και οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος, θα πρέπει να υποβάλλουν συγκεντρωτική κατάσταση εξόδων (τις γνωστές ως Μ.Υ.Φ.) ηλεκτρονικά.
Ο χρόνος υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων είναι κάτι το οποίο καθορίζεται από το λογιστικό γραφείο και όχι από τον φορολογούμενο, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται κάθε φορά, στο χρόνο που του καθορίζει ο λογιστής του. Στις περιπτώσεις που κάποιος αποφασίζει να ενεργήσει αυτοβούλως, τουλάχιστον σε θέματα προθεσμιών, είναι λογικό ότι θα επιβαρυνθεί με τα αντίστοιχα πρόστιμα.
Όποιος αποφασίσει να προσκομίσει τα τιμολόγια στο λογιστή του όταν θα πάει να κάνει τη φορολογική του δήλωση, να γνωρίζει ότι θα είναι εκπρόθεσμος και θα του επιβληθούν πρόστιμα (δεν μας ενδιαφέρει το ποσό ή η ποσότητα), αφού βαρύνουν το φορολογούμενο με δική του ευθύνη.
Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έχουν καμία διαφορά από τους υπόλοιπους αγρότες που είναι στα βιβλία. Έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με όλους. Όσο πιο σύντομα το κατανοήσουν αυτό, το καλύτερο για όλους τους εμπλεκόμενους.
Επισημαίνουμε ότι δεν ισχύει η δικαιολογία δεν το γνώριζα / δεν με ενημέρωσες. Όλοι ενημερώνονται για όλα πλέον. Θα πρέπει να έχουν το νου τους για ένα τόσο σημαντικό θέμα, το οποίο μάλιστα επισύρει κυρώσεις και ποινές. 



Με εκτίμηση,
Το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                          Γιώργος Παπαδημητρίου
Ο Αντιπρόεδρος                   Κώστας Συρόπουλος
Ο Γ. Γραμματέας                   Κώστας Λαμπρόπουλος
Η Ταμίας                                Γεωργία Νταντάμη
Το Μέλος                               Αλέξανδρος Αποστολόπουλος

AgroNEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου