Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Η ξηρασία στη Μεσόγειο σπρώχνει ψηλότερα τις τιμές του ελαιολάδου

Αποτέλεσμα εικόνας για ελαιοτριβειοΠτώση της τάξης του 20% στην ελληνική παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να φέρει η ξηρασία που πλήττει φέτος το μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΙΟC (Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου) που μεταφέρουν σε σχετικό δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα, τα δεδομένα που διαμορφώνονται στη μεσογειακή λεκάνη προμηνύουν σημαντική άνοδο της τιμής καθώς η παγκόσμια παραγωγή εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου αναμένεται να υποχωρήσει σε ποσοστό 14%. Τη μεγαλύτερη μείωση που αγγίζει το 50% εκτιμάται ότι θα εμφανίσει η Ιταλία ενώ μείωση 17% αναμένεται και στην Τυνησία. Μικρότερο εκτιμάται ότι θα είναι το ποσοστό στην Ισπανία όπου η κάμψη της παραγωγής στο δωδεκάμηνο που εκπνέει το Σεπτέμβριο προβλέπεται να είναι της τάξης του 7%.
Ήδη οι τιμές στη διεθνή αγορά καταγράφουν σημαντική άνοδο και στο κανάλι της χονδρικής έχουν ξεπεράσει για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο τα  4.200 δολάρια ανά τόνο.
«Η Ιταλία είναι χάλια, η Ελλάδα είναι χάλια και η Τυνησία είναι χάλια. Μπορείτε να φανταστείτε αν είχε υποχωρήσει και η Ισπανία αιφνίδια;» επεσήμανε ο Παναγιώτης Καραντώνης, διευθυντής της ΕΣΒΙΤΕ (Ένωση Βιοτεχνών Τυποποιητών Ελαιολάδου).
Η πίεση στην προσφορά και η άνοδος στις τιμές έχουν μετριάσει την ευρωπαϊκή ζήτηση για ελαιόλαδο, το οποίο είναι γνωστό για τις βιταμίνες του, τα θρεπτικά συστατικά και τα αντιοξειδωτικά, ωστόσο η ζήτηση στον υπόλοιπο κόσμο παραμένει εύρωστη. Η Αυστραλία, η Βραζιλία και η Κίνα είναι μεταξύ των αγορών όπου οι εισαγωγές ενισχύονται ραγδαία, σύμφωνα με το IOC.
Δυσμενείς καιρικές συνθήκες το τελευταίο διάστημα πλήττουν πιο συχνά την παραγωγή ελαιόλαδου σε χώρες στη Μεσόγειο, όπως έχουν σημειώσει ειδικοί επάνω στις καλλιέργειες και στον καιρό.
«Έχουμε τον καιρό που έχει επηρεάσει την παραγωγή τα τρία από τα πέντε τελευταία χρόνια», διευκρίνισε ο Vito Martielli, αναλυτής σπόρων και ελαιόσπορων στη Rabobank, την ολλανδική τράπεζα που είναι από τις μεγαλύτερες τράπεζες-πιστωτές στη βιομηχανία αγροτικής οικονομίας.
Παρότι τα επίπεδα της παραγωγής είναι υψηλότερα σε σχέση με το 2012 και το 2014, όταν οι πτώσεις οφείλονταν σε μια ξηρασία στην Ισπανία και σε παράσιτα στην Ιταλία, οι πιο συχνές υποχωρήσεις της παραγωγής και τα χαμηλότερα επίπεδα των αποθεμάτων έχουν αφήσει την αγορά πιο ευάλωτη σε αυξήσεις τιμών.
Ο κ. Καραντώνης υπογράμμισε πως αν και η παραγωγή στην Ισπανία είναι χαμηλότερη απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν, και πάλι είναι σημαντικά υψηλότερη από την περίοδο 2012-2013.
Το άλμα στις τιμές χονδρικής ασκεί πίεση στις τιμές που πρέπει να πληρώσουν οι καταναλωτές. Οι τιμές λιανικής του ελαιόλαδου σε όλη την Ευρώπη αυξήθηκαν κατά ένα μέσο 26% σε δύο χρόνια μέχρι το 2016, με αυτές στην Ισπανία να καταγράφουν την πιο απότομη άνοδο 36%, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα IRI.
Η άνοδος της φετινής χρονιάς στις τιμές χονδρικής δεν έχει ακόμη αποκρυσταλλωθεί στα ράφια του σούπερ μάρκετ, λόγω της χρονικής απόκλισης, αλλά στελέχη από τη βιομηχανία προειδοποιούν πως θα συμβεί.
«Μέσα στους μήνες που έρχονται, οι τιμές στα σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ και στη Βρετανία θα είναι υψηλότερες σε σχέση με δύο-τρεις μήνες νωρίτερα», εκτίμησε ο κ. Καραντώνης.
(Με πληροφορίες από euro2day.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου