Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

ΟΣΔΕ 2017: Το πρώτο στοίχημα κερδήθηκε

Αποτέλεσμα εικόνας για agrotika xrimataΗ 15η Ιουνίου, ήταν η τελευταία ημέρα υποβολής εμπρόθεσμων αιτήσεων ΟΣΔΕ για τη φετινή χρονιά, καθώς έληξε η μηνιαία παράταση που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε όσα κράτη τη ζήτησαν, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Με τη λήξη της προθεσμίας να είναι τα μεσάνυχτα, όλοι οι εμπλεκόμενοι στο
ΟΣΔΕ είχαν χθες μία δύσκολη ημέρα, και ήδη από το απόγευμα που γράφονταν αυτές οι γραμμές στελέχη των ΚΥΔ μιλούσαν για… μεγάλη νύχτα, ώστε να προλάβουν την προθεσμία.
Όπως αναμενόταν, άλλωστε, όλη η εβδομάδα που πέρασε ήταν δύσκολη για όσους από τους πιστοποιημένους φορείς βρέθηκαν, για διάφορους λόγους, με σημαντικό αριθμό αιτήσεων να μην έχουν λάβει πρωτόκολλο υποβολής. Το ρεπορτάζ της «ΥΧ», έγκυρα και έγκαιρα, είχε αναφερθεί στη δυσκολία του εγχειρήματος, καθώς οι αρχικές δυσλειτουργίες και αστοχίες του ΥΠΑΑΤ δημιούργησαν σημαντικές καθυστερήσεις στην έναρξη συλλογής των αιτήσεων, βγάζοντας ουσιαστικά τον ΟΠΕΚΕΠΕ εκτός προγραμματισμού. Έτσι, λοιπόν, φτάσαμε μία εβδομάδα πριν από την προθεσμία, να μην έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του 25% του συνολικού αριθμού των αιτήσεων, εγείροντας προφανώς ερωτήματα για τη δυνατότητα έγκαιρης ολοκλήρωσης.
Για ακόμη μία φορά λοιπόν, και παρά τις παραινέσεις αυτών που γνωρίζουν τα τεχνικά και κανονιστικά θέματα του ΟΣΔΕ, ξεκίνησε η γνωστή συζήτηση και φημολογία περί νέων παρατάσεων. Για ακόμη μία χρονιά, αυτή η συζήτηση προκάλεσε εντάσεις και παλινωδίες αποπροσανατολίζοντας, σε πολλές περιπτώσεις, ΚΥΔ και παραγωγούς. Αντί να δοθεί ένα σαφές μήνυμα επιτάχυνσης της διαδικασίας, ώστε να τηρηθεί η νομιμότητα και να εξασφαλιστούν οι επιδοτήσεις των παραγωγών, διάφοροι αρμόδιοι και μη «παράγοντες» προσπάθησαν για ακόμη μία φορά να «πουλήσουν» εξυπηρετήσεις σε παραγωγούς και φορείς.
Αυτήν τη φορά, όμως, το στοίχημα της υπευθυνότητας κερδήθηκε, παρά τις διαμαρτυρίες και τις παραστάσεις των σχετικών παραγοντίσκων. Οι ημερομηνίες τηρήθηκαν, το πληροφοριακό σύστημα άντεξε τον φόρτο χωρίς κανένα πρόβλημα, το σύνολο σχεδόν των πιστοποιημένων ΚΥΔ κατάφερε να αντεπεξέλθει με επιτυχία στο βάρος της εργασίας των τελευταίων ημερών και έτσι σχεδόν 150.000 αιτήσεις έλαβαν εμπρόθεσμο πρωτόκολλο σε μόλις μία εβδομάδα. Έμπειρα στελέχη του έργου αποδίδουν τα εύσημα, κατ’ αρχάς, στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ που άντεξε στις πιέσεις όλων των ανευθυνο-υπεύθυνων «παραγόντων», αλλά βέβαια και στο τεχνικό και υποστηρικτικό δυναμικό που υποστήριξε ένα δύσκολο εγχείρημα.
Από την άλλη μεριά, όμως, τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι μόνο ολοκληρωμένο δεν πρέπει να θεωρείται το έργο, καθώς θα απαιτηθεί σημαντική δουλειά για τη διόρθωση των αιτήσεων το διάστημα έως και την 30ή Ιουνίου. Όπως μας είπαν με νόημα, «κερδίσαμε το στοίχημα των αριθμών, τώρα μένει και αυτό της ποιότητας». Είναι λογικό, μας είπαν, η προτεραιότητα, όλο το τελευταίο διάστημα, να δόθηκε στην εμπρόθεσμη υποβολή, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται αυξημένοι αριθμοί σφαλμάτων στις αιτήσεις των παραγωγών. Ήδη, από τα αποτελέσματα των ελέγχων της προηγούμενης εβδομάδας, τόσο ο αριθμός των επικαλύψεων μεταξύ αγροτεμαχίων όσο και αυτός με προβλήματα επιλεξιμότητας εμφανίζεται πολύ υψηλός. Πάνω από έναν στους τρεις παραγωγούς εμφανίζονται να εμπλέκονται σε τέτοιου είδους σφάλματα, τα οποία βέβαια και θα πρέπει να διορθωθούν από τα ΚΥΔ, ώστε να μην υποστούν ποινές οι δικαιούχοι κατά τον υπολογισμό της πληρωμής τους.
Για όλο το επόμενο διάστημα, λοιπόν, έως και την 30ή Ιουνίου, η διαδικασία της αποσφαλμάτωσης θα ενταθεί με τη διενέργεια συνεχών ελέγχων και διασταυρώσεων στοιχείων των αιτήσεων και τη χρήση μηχανογραφικών εργαλείων και συστημάτων για τον εντοπισμό και διόρθωση των λαθών, αλλά και τη συστηματική παρακολούθηση της διαδικασίας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Είναι προφανές ότι ο βαθμός επιτυχίας της φάσης αυτής θα κρίνει εν πολλοίς και την τελική επιτυχία του έργου για φέτος.

Δήλωση Αντιπροέδρου ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γιώργου Αποστολάκη

Σε ποια φάση του ΟΣΔΕ βρισκόμαστε κ. Αντιπρόεδρε;
Σε λίγες ώρες (Πέμπτη, 15 Ιουνίου) λήγει η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής των αιτήσεων, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο κανονισμός της Ε.Ε.. Στην πράξη πρόκειται για την κύρια φάση της υποβολής των αιτήσεων από τους παραγωγούς και είναι γεγονός ότι πήγαμε πολύ καλά, καθώς οι περίπου 650.000 παραγωγοί σε όλη τη χώρα υπέβαλαν την αίτησή τους χωρίς σημαντικά προβλήματα και ταλαιπωρία. Και θέλω να τονιστεί ότι το στελεχιακό δυναμικό του ΟΠΕΚΕΠΕ συνέβαλε αποφασιστικά και σε όλα τα επίπεδα στην ομαλή πορεία της συλλογής των αιτήσεων, παρέχοντας το κατάλληλο τεχνικό, τεχνολογικό και νομικό πλαίσιο αλλά και εποπτεύοντας συστηματικά και αποτελεσματικά τη διαδικασία, καθώς επίσης θέλω να ευχαριστήσω όλα τα ΚΥΔ (Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων) που χωρίς την δική τους συμβολή δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα.
Όλα πήγαν τέλεια δηλαδή, γκρίνιες δεν υπάρχουν φέτος;
Πάντα θα υπάρχουν γκρίνιες και πάντα θα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και για τον Οργανισμό αλλά και για όλους όσους εμπλέκονται στο ΟΣΔΕ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Πρόκειται για ένα σύνθετο, πολυδιάστατο έργο και ο ρόλος του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι καθόλου απλός και εύκολος. Κατά γενική ομολογία πάντως, η φετινή χρονιά σηματοδότησε πρόοδο σε δύο κυρίως επίπεδα. Στον οργανωτικό και εποπτικό τομέα ο Οργανισμός ανταποκρίθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά διευκολύνοντας τη διαδικασία αλλά θέτοντας και αυστηρές προδιαγραφές. Στον τομέα δε της μηχανογραφικής και τεχνολογικής υποστήριξης έγιναν βελτιωτικές παρεμβάσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των παραγωγών με εξαιρετικά αποτελέσματα  και η όλη διαδικασία κύλισε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα…
Η διαδικασία υποβολής συνεχίζεται και καλώ για ακόμη μία φορά τους παραγωγούς που δεν ενεργοποίησαν τα δικαιώματά τους να το κάνουν άμεσα ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ποινή εκπρόθεσμης υποβολής. Ταυτόχρονα, ο Οργανισμός εστιάζει το επόμενο διάστημα στην παρακολούθηση και επόπτευση της αποσφαλμάτωσης των αιτήσεων ώστε να διασφαλιστούν οι πληρωμές των παραγωγών στον μέγιστο βαθμό. Η στόχευση μας παραμένει σταθερή στην κατεύθυνση της απόλυτης τήρησης της νομιμότητας της διαδικασίας. Αυτή η πορεία αποτελεί μονόδρομο τόσο προς το συμφέρον των ελλήνων αγροτών όσο και προς αυτό της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου