Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Οι βροχές βάρυναν το κλίμα στην αγορά του σκληρού σιταριού

Με 19 λεπτά παραλαμβάνει σκληρό σιτάρι η ΕΑΣ ΒόλουΤους χειρότερους φόβους των παραγωγών και των εμπόρων φαίνεται να επιβεβαιώνει η εικόνα που προκύπτει μέχρι στιγμής από τον αλωνισμό του σκληρού σιταριού, με την αγορά να επενδύει πλέον τις ελπίδες της στις πιο όψιμες περιοχές (Δομοκό, Βόρεια Ελλάδα, Έβρο κ.λπ.) προκειμένου να «γυρίσει» το
αρνητικό κλίμα.
Οι τελευταίες βροχές, πέρα από το ότι έχουν καθυστερήσει σημαντικά τη διαδικασία της συγκομιδής (βρίσκεται πλέον στο 15%-20% σε πανελλαδικό επίπεδο), άφησαν το στίγμα τους στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σιταριού. Είναι ενδεικτικό ότι στο ειδικό βάρος έχουν καταγραφεί ποσοστά της τάξης του 74% και του 75%, όταν ιστορικά ο θεσσαλικός κάμπος κινούνταν από 78% έως 82%, ενώ το όριο αποδοχής των μύλων –όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό– είναι το 76%. Χαμηλότερα τίθεται ο πήχης και για τα υαλώδη, με το 40% και το 50% να μην αποτελούν σπάνιο φαινόμενο, όταν τα προηγούμενα χρόνια κυμαίνονταν μεσοσταθμικά από 65% έως 70%.
Οι έμποροι μιλούν για ποιότητες που είναι δύσκολο να «δουλευτούν» στις εξαγωγές και η απογοήτευση αυτή αντανακλάται στις τιμές που ακούγονται αυτό το διάστημα στην εγχώρια αγορά. Αν και ορισμένες μικρές ποσότητες έχουν αγοραστεί στα 20 λεπτά το κιλό, τα πρώτα μεταβροχικά φεύγουν στα 17-18 λεπτά το κιλό, ενώ οι καλύτερες ποιότητες (77% ειδικό βάρος, 75% υαλώδη και πρωτεΐνη άνω του 12,5%) έχουν «κλείσει» στα 19 λεπτά το κιλό. Αυτή είναι και η τιμή που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου, ο οποίος ξεκίνησε τις παραλβές στα σιλό Στεφανοβικείου και Αγίου Δημητρίου, με την πληρωμή των παραγωγών να πραγματοποιείται στα γραφεία της ΕΒΟΛ κάθε Τρίτη και Πέμπτη.
Με τα σημερινά δεδομένα, κερδισμένα φαίνεται ότι βγαίνουν τα συμβολαιακά, όπου έχουν κλειδώσει τιμές 20 και 21 λεπτών το κιλό (ανάλογα με την πρωτεΐνη). Όπως λέει στην «ΥΧ» ο υπεύθυνος Αγοράς Πρώτων Υλών της Barilla Eλλάς, Κώστας Θεοχαρίδης, «μπορεί μέσα σε ένα κομμάτι των συμβολαιακών να έχουν καταγραφεί χαμηλά ειδικά βάρη, όμως το πρόβλημα θα διορθωθεί μέσα από την ανάμειξη με καλύτερα σιτάρια». Ο ίδιος προσθέτει ότι «η εταιρεία, εφόσον πληρούνται οι υπόλοιπες ποιοτικές προδιαγραφές (πρωτεΐνες, υαλώδη), θα δώσει στους παραγωγούς ό,τι υποσχέθηκε».

ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου