Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Γέμισε ξανά ο Θερμαϊκός με φυτοπλαγκτόν και μέδουσες -Τι λένε οι ειδικοί

Φωτογραφία: Live-eventsΤο σταχτί φυτοπλαγκτόν που έκανε την επανεμφάνισή του στον Θερμαϊκό Κόλπο επηρεάζεται από τις αλλαγές των καιρικών συνθηκών που επικρατούν τον τελευταίο καιρό στην Θεσσαλονίκη δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής Χημείας
Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κώστας Φυτιάνος. Μπορεί να είναι γαλαζοπράσινο, κόκκινο, καφέ, καφέ ανοιχτό όπως την αμέσως προηγούμενη φορά ή σταχτί όπως τώρα, πρόσθεσε.
Το χρώμα εξαρτάται κάθε φορά από το είδος του φυτοπλαγκτόν, δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κώστας Φυτιάνος. Μπορεί να είναι γαλαζοπράσινο, κόκκινο, καφέ, καφέ ανοιχτό όπως την αμέσως προηγούμενη φορά ή σταχτί όπως τώρα, πρόσθεσε.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση εκτίμησε ότι έπαιξαν ρόλο και οι τελευταίες βροχοπτώσεις, ενώ εξέφρασε φόβους ότι την ερχόμενη εβδομάδα, κατά την οποία αναμένονται υψηλότερες θερμοκρασίες, το φαινόμενο θα είναι εντονότερο.
«Το αποχετευτικό σύστημα της πόλης είναι παντορροϊκό που σημαίνει ότι μαζί με τα απόβλητα οδηγούνται σε αυτό και τα νερά της βροχής. Συνεπώς όποτε πέφτουν μεγάλες ποσότητες νερού της βροχής, για να μην υπάρξει βλάβη, ανοίγουν τα φρεάτια υπερχείλισης, οπότε το νερό καταλήγει στον Θερμαϊκό μαζί με τα ακαθάριστα λύματα» ανέφερε και διευκρίνισε ότι αυτό συμβαίνει μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις και μόνο στο κέντρο της πόλης.
«Όταν το αποχετευτικό δίκτυο σχεδιαζόταν στο τέλος της δεκαετίας του '70 και τις αρχές της δεκαετίας του '80 δεν μπορούσαν να προβλεφθούν αυτές οι εξελίξεις», συνέχισε ο κ. Φυτιανός και έκανε λόγο για πολύ μεγάλο μειονέκτημα. 
Παράλληλα, τόνισε ότι το φαινόμενο του φυτοπλαγκτόν τείνει να γίνει μόνιμο, καθώς είναι επιβαρυμένος ο Θερμαϊκός Κόλπος και τα λύματα «είναι πρώτης ποιότητας τροφής για το φυτοπλαγκτόν καθώς είναι πλούσια σε ενώσεις φωσφόρου και αζώτου».
«Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που κάνει τον κύκλο του. Το φυτοπλαγκτόν εμφανίζεται και αν δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο έχουμε δυσοσμία. Στη συνέχεια χάνεται μέχρι να εμφανιστεί το καινούριο. Αυτός ο κύκλος κρατά από μια εβδομάδα μέχρι δέκα μέρες. Την περασμένη φορά φύσηξε Βαρδάρης και η κατάσταση βελτιώθηκε. Ελπίζουμε και αυτή τη φορά να συμβεί το ίδιο», κατέληξε. 
Στη συγκεκριμένη περίπτωση εκτίμησε ότι έπαιξαν ρόλο και οι τελευταίες βροχοπτώσεις, ενώ εξέφρασε φόβους ότι την ερχόμενη εβδομάδα, κατά την οποία αναμένονται υψηλότερες θερμοκρασίες, το φαινόμενο θα είναι εντονότερο.
Την εμφάνιση τους στο σημείο της πρώτης προβλήτας έκαναν και οι μπλε μέδουσες που θεωρούνται επικίνδυνες ωστόσο δεν γνωρίζουμε αν τις έφερε στις ακτές η έντονη μυρωδιά του φυτοπλαγκτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου