Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ

Ο Συντονιστής της Κίνησης ΠΡΟΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, για την Ανάπτυξη της Κεντρικής  Μακεδονίας, Γιάννης Μαγκριώτης, μαζί με τον Γραμματέα της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ Ημαθίας Κώστα Ασλάνογλου, το μέλος της ΝΕ Τάσο Ιγνατιάδη και το μέλος της Κίνησης ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
Δήμητρα Ζησέκα, είχαν, διαδοχικές συναντήσεις, με εκπροσώπους των αγροτών των εργαζομένων, των επαγγελματιών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
ΦΩΤΟ ΕΠΙΜΕΛΙΤΗΡΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ
Στην Κουλούρα συναντήθηκαν, με το προεδρείο του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Τάσο Χαλκίδη, Θόδωρο Παπακωνσταντίνου και Γιώργο Γκάλαβο.
ΦΩΤΟ ΕΚΒ
Στην Βέροια, με τον επικεφαλής της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστο Γιαννακάκη, τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Βέροιας, Δημήτρη Ταχματζίδη, τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Νίκο Ουσουλτζόγλου και τον δήμαρχο Βέροιας  Κώστα Βοργιαζίδη.
ΦΩΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Τέλος, στην Αλεξάνδρεια, συναντήθηκαν, με τον δήμαρχο Παναγιώτη Γκυρίνη και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβούλιου Νίκο Μπρουσκέλη.
Τα βασικά θέματα των συναντήσεων, ήταν:
1)Η συρρίκνωση εισοδημάτων, παραγωγής και απασχόλησης
Από την πλευρά της Κίνησης ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, ο Συντονιστής Γιάννης Μαγκριώτης τόνισε, πως πέρα από τις συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις και την άνοδο του κόστους, που πλήττει την αγροτική οικονομία και πρέπει να σταματήσει, απαιτείται οι παραγωγοί, με την στήριξη της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας, να επιλέξουν την υγιή και αποτελεσματική τους οργάνωση, την επαγγελματική συνεργασία και την ποιοτική βελτίωση της παραγωγής και της διάθεσης των προϊόντων τους.
ΦΩΤΟ ΑΓΡ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
Πρέπει να ξεπεραστούν οι χρόνιες παθογένειες, στον αγροτικό τομέα και η έλλειψη συνεργατικού πνεύματος.
Κεντρικός στόχος πρέπει να είναι η υψηλή προστιθέμενη αξία της αγροτικής παραγωγής, διαφορετικά καμία κοινοτική επιδότηση, ή άλλη κρατική παροχή, δεν θα διασφαλίσει σταθερά και επαρκή εισοδήματα, στους παραγωγούς και στους άλλους εμπλεκομένους επαγγελματικούς κλάδους.
ΦΩΤΟ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ
Στην δύσκολη όμως στιγμή, η κυβέρνηση και η Περιφέρεια, με τους διαθέσιμους Ευρωπαϊκούς πόρους τους, μπορούν να προσφέρουν μια μικρή βοήθεια.
Ειδικά η Περιφέρεια, θα πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα τον διαγωνισμό, για τα έτη 2017-2018 και το πρόγραμμα ΤΕΒΑ(Ταμείο Ευρωπαϊκής  Βοήθειας Απόρων), που θα ξεπεράσει τα 20 εκ ευρώ και κυρίως να συμπεριλάβει και τα ροδάκινα, όπως και προϊόντα μεταποίησης ροδάκινων.
2) Οι αναπτυξιακές υποδομές
Ο Συντονιστής της Κίνησης, αναφέρθηκε και στα χρόνια αιτήματα των φορέων της Ημαθίας, για την κατασκευή των αναγκαίων αναπτυξιακών υποδομών, όπως οι οδικοί άξονες.
Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε, ότι μετά από δέκα χρόνια, δεν ολοκληρώθηκε το οδικό τμήμα Πατρίδα-Νάουσα και παραδόθηκαν σε χρήση, μόνο τα 7 περίπου χιλιόμετρα, λόγω κακής διαχείρισης του έργου, από την Περιφέρεια, αλλά και με ευθύνες της δικαιοσύνης, όπως και των υπερβολικών απαιτήσεων των ιδιοκτήτων της γης, που έπρεπε να απαλλοτριωθεί.
Δυστυχώς, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, ο διαγωνισμός για την ανάθεση της μελέτης της Περιφερειακής της Βέροιας, που θα συνδέει την Εγνατία, στο ύψος της Μέσης, με τον οδικό άξονα Βέροια-Νάουσα- Σκύδρα, συνολικού μήκους περίπου 32 χιλιομέτρων.
Με τους ρυθμούς, που κινείται η Περιφέρεια, η μελέτη δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί, πριν το 2020 και φυσικά δεν θα έχει την δυνατότητα, ούτε μετά το 2022, δηλαδή στο επόμενο ΕΣΠΑ, να βρει χρηματοδότηση.
Ακόμη χειρότερη διαχείριση, επιφύλαξε η Περιφέρεια για το τμήμα Νάουσα- Σκύδρα, η μελέτη του οποίου είναι έτοιμη από το 2010, άλλα ούτε εντάχθηκε και ούτε προβλέπεται, στο ορατό μέλλον, να βρει χρηματοδότηση.
3)Η ανάγκη για διεκδίκηση περισσότερων πόρων από την Περιφέρεια
Είναι θετικό, που έστω και με καθυστέρηση, εντάχθηκαν πρόσφατα, τρία έργα στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας
Στην Βέροια και στην Νάουσα, παρεμβάσεις, για την ανάπλαση σημαντικών περιοχών, αθροιστικά 8 εκ ευρώ, περίπου και το αποχετευτικό της Μελίκης, με 6.5 εκ ευρώ περίπου.
Η Ημαθία, είχε μικρή συμμετοχή στο τέταρτο ΕΣΠΑ, γι αυτό δικαιούται περισσότερους πόρους, από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.
Πρέπει να τους διεκδικήσει, όπως και πρέπει να απαιτήσει την γρήγορη δημοπράτηση των τριών ενταγμένων, γιατί, όπως στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο, υπάρχει κίνδυνος να χαθούν κοινοτικοί πόροι και τα έργα να μην ολοκληρωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου