Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Τρικυμία με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ που αφήνουν και φέτος απλήρωτους

Αποτέλεσμα εικόνας για αγροτικεσ καλλιεργειεσΣτη µέση του πουθενά βρίσκονται για µια ακόµη φορά οι διαδικασίες απασφαλµάτωσης των φετινών δηλώσεων, εξέλιξη που υποχρεώνει τους συντελεστές του έργου να αιτούνται επιµόνως παράταση των προθεσµιών, επικαλούµενοι κατά πρώτο λόγο τις δυστοκίες από την
ιστορία µε τους δασικούς χάρτες.

Το θέµα πάντως είναι βαθύτερο και ξεπερνάει την επιφανειακή προσέγγιση που έχει να κάνει µε τις τεχνικές εφαρµογές στην τηλεπισκόπιση, την πολιτική διαχείριση των βοσκότοπων και την επιµονή στην όπως – όπως ανάρτηση των δασικών χαρτών. Ξεπερνάει ακόµη και την υπόθεση του κύµατος µεταβιβάσεων που παρατηρήθηκε φέτος, ως αποτέλεσµα των µέτρων φορολογίας των µη κατά κύριο επάγγελµα αγροτών, της διαφορετικής αντιµετώπισης των συνταξιούχων και της εν γένει θεσµικής αντιµετώπισης των αγροτών και κατόχων αγροτικής γης.

Οι γνωρίζοντες αυτό το πεδίο διαχείρισης κάνουν λόγο για την «παλιά πληγή» που ακολουθεί χρόνια τη διαχείριση του ΟΣ∆Ε και που δίνει το δικαίωµα σε επιτήδειους, τύπου φορέα συντονισµού, να πουλάνε φύκια για µεταξωτές κορδέλες. 



Πρόκειται στην ουσία για την αναντιστοιχία που υπάρχει µεταξύ κατοχυρωµένων δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης και επίσηµα δηλωµένων για το σκοπό αυτό εκτάσεων, µε το έλλειµµα να ξεκινάει από τα αρχέγονα στοιχεία βάσει των οποίων «χτίστηκαν» τα ιστορικά δικαιώµατα. Αυτή είναι, όπως όλα δείχνουν, η «αµαρτία» που έβαλε, πριν από χρόνια στο παιχνίδι του ΟΣ∆Ε το δίκτυο της ΠΑΣΕΓΕΣ κι αυτό είναι και το «κόλπο» µε το οποίο κληρονόµησε τη δουλειά η κοινοπραξία του ΟΣ∆Ε. Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήµ η «καυτή πατάτα» είναι τόσο καυτή που καµιά διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θέλησε να την ακουµπήσει και καµιά πολιτική ηγεσία δεν πήρε απόφαση να τη διαχειριστεί. Προτιµούν όλοι να κρύβουν τα σκουπίδια κάτω από το χαλί, να εφευρίσκουν τρόπους να ψευτοδιαχειρίζονται την κατάσταση και να καθιστούν «απαραίτητους» όλους εκείνους που επί σειρά ετών νέµονται τον κόπο των έντιµων αγροτών και δηµιουργούν «υπηρεσίες» εκ του µη όντος. 

Οι εν λόγω επισηµάνσεις δεν θα είχαν ίσως αξία, αν πίσω από την οργιώδη διαχείριση του ΟΣ∆Ε δεν αναφύονταν κάθε φορά ο κίνδυνος χιλιάδες αγρότες, κατά βάση µη φέροντες ευθύνη, να παραµένουν για καιρό απλήρωτοι και να βασανίζονται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, κάτι που µοιάζει αναπόφευκτο και φέτος. Η παράταση την οποία ζητούν µε ένα στόµα όλοι οι εµπλεκόµενοι, βάζοντας µπροστά τις λειτουργούσες υπό λανθάνουσα µορφή τριτοβάθµιες ΣΑΣΟΕΕ και Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ, δεν είναι παρά ο χρόνος που αναζητάται για το νέο «µπάλωµα» και την άφεση αµαρτιών στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, που φέρει την κύρια ευθύνη για τη διαιώνιση του προβλήµατος.


AgroNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου