Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Μέγιστο πριμ 45 ευρώ στη βιολογική κτηνοτροφία με έγκριση της Κομισιόν

Πληρώνονται για το 2013 οι κτηνοτρόφοι βιολογικής παραγωγής των Τρικάλων Σύµφωνα µε τις τελευταίες αλλαγές στα Προγράµµατα, η Κοµισιόν ενέκρινε τελικά η ενίσχυση στη νέα πρόσκληση να µην φθάνει στην οροφή της 1 Μονάδας Ζωικού Κεφαλαίου (ΜΖΚ) αλλά στην κορυφή των 450 ευρώ ανά εκτάριο.


Έτσι για παράδειγµα: Ένας κτηνοτρόφος, µε 200 αιγοπρόβατα που συγκεντρώνει 30 Μονάδες Ζωικού Κεφαλαίου (200 επί 0,15) και του έχουν δοθεί 25 εκτάρια (250 στρέµµατα) επιλέξιµου βοσκοτόπου, έχει πυκνότητα βόσκησης 1,2 ΜΖΚ ανά εκτάριο (30ΜΖΚ διά 25 εκτάρια). Εφόσον θα εντασσόταν στη βιολογική κτηνοτροφία θα λάµβανε 5.275 ευρώ (21,1 ευρώ που είναι το πριµ επί 250 στρέµµατα) ή αλλιώς 26,3 ευρώ ανά ζώο. Τώρα, θα λάβει 21,1 ευρώ επί το 1,2 που είναι το ΜΖΚ, δηλαδή θα λάβει 25,32 ευρώ ανά στρέµµα βοσκότοπου. ∆ηλαδή 6.330 ευρώ ή 31,65 ευρώ ανά ζώο ετησίως. Το πριµ βοσκοτόπου, έχει ταβάνι τα 45 ευρώ ανά στρέµµα, σύµφωνα µε το νέο οδηγό των Προγραµµάτων, όπως τροποποιήθηκε και εγκρίθηκε από την ΕΕ.

Στην ερχόµενη πρόσκληση λοιπόν θα ισχύσουν τα εξής: Η ενίσχυση ανά εκτάριο υπολογίζεται µε τον πολλαπλασιασµό της πυκνότητας βόσκησης κάθε δικαιούχου µε την αντίστοιχη ενίσχυση του σχετικού πίνακα. Η ενίσχυση ανά εκτάριο δεν µπορεί να υπερβαίνει το µέγιστο ύψος ενίσχυσης των 450 ευρώ ανά εκτάριο. Ο νέος πίνακας ενισχύσεων παραµένει και έχει ως εξής:

  •   Αιγοπρόβατα: 21,1 έως 45 ευρώ ανά στρέµµα.
  •   Βοοειδή για σφάγιο: 26,7 έως 45 ευρώ ανά στρέµµα.
  •   Βοειδή γαλακτοπαραγωγής: 33,3 έως 45 ευρώ ανά στρέµµα.
Το ενδιαφέρον των κτηνοτρόφων για ένταξη στη νέα προκήρυξη πάντως αναµένεται µεγάλο, εφόσον στην περασµένη πρόσκληση δεν εγκρίθηκε κανένας δραστήριος στη ζωική παραγωγή. Οπότε, εφόσον ο συνολικός προϋπολογισµός των αιτήσεων ενίσχυσης στη δράση είναι µεγαλύτερος του προκυρηχθέντος ποσού, θα δοθεί προτεραιότητα σε:
  •  Επαγγελµατίες αγρότες.
  •  Παραγωγούς βιολογικής παραγωγής ζωοτροφών.
  •  Κτηνοτρόφους µε µεγάλη χρονική διάρκεια προηγούµενης εφαρµογής βιολογικού συστήµατος.
Αναφορικά µε τους νεοεισερχόµενους στον κλάδο των βιολογικών, πρόκριµα ένταξης έχουν οι κτηνοτρόφοι κάτω των 40 και οι παραγωγοί βιολογικών ζωοτροφών

agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου