Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Με «ψαλίδι» σε κοινωνικές δαπάνες και επενδύσεις το υπερπλεόνασμα

Αποτέλεσμα εικόνας για χρηματαΜε συμπίεση των δαπανών κατά 1,75 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ από το κρίσιμο για την ανάπτυξη Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εξασφάλισε η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό του 2017 ένα υπερπλεόνασμα μεγαλύτερο
ακόμη κι απ’ αυτό που είχε προβλεφθεί μόλις τον Νοέμβριο στον προϋπολογισμό του 2018. Στην υπεραπόδοση συνέβαλε, επίσης, καθοριστικά η περικοπή δαπανών για κοινωνικά προγράμματα.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, για την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου, το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε το 1,967 δισ. ευρώ, έναντι στόχου, που έθετε ο προϋπολογισμός του 2018, για 877 εκατ. ευρώ. Πρόκειται, δηλαδή, για υπέρβαση κατά 1,090 δισ ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού. 

Το ποσό αυτό θα ενισχύσει το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης, το οποίο, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2018, θα έφτανε το 2,4% του ΑΕΠ έναντι στόχου του προγράμματος για 1,75% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι υπεραπόδοση 6,5 δισ. ευρώ είχε σημειώσει ο προϋπολογισμός και το 2016, οπότε και είχε επίσης μοιραστεί κοινωνικό μέρισμα.
Το πώς επετεύχθη αυτή η νέα υπέρβαση προκύπτει σαφώς από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που δόθηκαν στη δημοσιότητα τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. 

Οπως αναφέρεται εκεί, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού έφτασαν τα 55,515 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 1,749 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, που θέτει ο προϋπολογισμός του 2018 (57,265 δισ. ευρώ). Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες κατά 949 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι μειωμένες κατά 800 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα 5,950 δισ ευρώ.
Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2018 προέβλεπε ότι το ΠΔΕ του 2017 επρόκειτο να εκτελεστεί πλήρως. Λίγες μέρες αργότερα, στις 29/12, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξανδρος Χαρίτσης αποκάλυπτε οτι θα υπήρχε υστέρηση 500 εκατ. ευρώ. Τώρα, με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών διαπιστώνεται ότι τελικά η υστέρηση θα είναι 800 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στους θεσμούς να διατηρήσει το υπερπλεόνασμα που θα προκύψει, πέραν του κοινωνικού μερίσματος, ως αποθεματικό, ενόψει της οριστικοποίησης των αποτελεσμάτων από τη Eurostat τον Απρίλιο του 2018.
Τα έσοδα
Στο μέτωπο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, υπάρχει επίσης απόκλιση έναντι του στόχου, αφού ήταν μειωμένα κατά 868 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα του ΠΔΕ ήταν μειωμένα κατά 978 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ αυτά του τακτικού προϋπολογισμού ήταν αυξημένα κατά 110 εκατ. ευρώ, με τις επιστροφές εσόδων, ωστόσο, να έχουν σημειώσει μείωση κατά 217 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων ήταν κι αυτά μειωμένα κατά 247 εκατ. ευρώ.
Σχολιάζοντας την πορεία του ΠΔΕ, ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας και η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσαν ότι δεδομένης της υστέρησης των δαπανών του ΠΔΕ και το 2016, «η κυβέρνηση στέρησε σωρευτικά μέσα σε 2 χρόνια, 1,3 δισ. ευρώ από την πραγματική οικονομία, προκειμένου να εμφανίσει ένα αχρείαστα υψηλό και επιβλαβές πρωτογενές πλεόνασμα». Οπως σημείωσαν τα δύο στελέχη της Ν.Δ., χωρίς επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, ανάπτυξη δεν υπάρχει.

Πηγή Πληροφοριών: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου