Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Περιμένουν τον Τσίπρα οι οργισμένοι Μακεδόνες αγρότες


Μετά τους εξαγριωμένους τευτλοπαραγωγούς και την κατάληψη που πραγματοποίησαν στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ, διευρύνεται το μέτωπο των αντιδράσεων με τους ροδακινοπαραγωγούς της Μακεδονίας που ζητούν αποζημιώσεις για την πληγείσα παραγωγή τους.
Οι ροδακινοπαραγωγοί… περιμένουν τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα (28 Μαρτίου) στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το χώρο που θα μιλά ο πρωθυπουργός.
Αποτελεί πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το κλίμα δυσφορίας – το οποίο έχει ξεπεράσει τα όρια της πλατείας Βάθη και έχει φτάσει μέχρι το προαύλιο του Μαξίμου – εξαπλώνεται με γεωμετρική πρόοδο στις τάξεις των παραγωγών της βόρειας Ελλάδας. Αυτό αποδίδεται στα απανωτά… στραπάτσα που έχουν φάει το τελευταίο διάστημα οι αγρότες όπως για παράδειγμα τις χαμηλές  τιμές στα προϊόντα τους (δενδρώδεις καλλιέργειες ), το χαμένο παιχνίδι με τα ροδάκινα και την τευτλοκαλλιέργεια.  Η απογοήτευση και οι οργή των αγροτών μάλιστα ξεχειλίζει όσο περνάει ο καιρός και η κυβέρνηση αδυνατεί να επιδείξει τα αντανακλαστικά εκείνα που θα μπορούσαν να εκτονώσουν την κατάσταση.  
«Το σύστημα έχει καταρρεύσει»
Η απόφαση για την κινητοποίηση ελήφθη στη διάρκεια σύσκεψης (στην οποία συμμετείχαν και οι απλήρωτοι τευτλοπαραγωγοί) που πραγματοποίησαν στην Βέροια το βράδυ της Τετάρτης 21 Μαρτίου. «Το σύστημα έχει πλέον καταρρεύσει. Δεν είναι μόνο οι εξευτελιστικές τιμές παραγωγού, αλλά το θέμα είναι ότι ακόμη και αυτά δεν τα έχουμε πάρει», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι παραγωγοί.  Επιπλέον, κάνουν λόγο για εμπαιγμό αφού όπως επισημαίνουν «οι περισσότεροι μας τάζουν ενίσχυση της απώλειας εισοδήματός μας από το ρωσικό εμπάργκο, αλλά δεν έχουμε δει ούτε ευρώ».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου «Ενότητα» Πέλλας, Χρήστου Κάμτση, ο οποίος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ επισήμανε: «Τα πράγματα για εμάς τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, πάνε από το κακό στο χειρότερο. Αυτοί που θα έπρεπε να φροντίζουν τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, μπορεί να αποτελέσει τον μπροστάρη για την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση, είναι οι ίδιοι που μας κάνουν όλο και πιο δύσκολο το να μείνουμε στη γη. Παίζουν με τη φωτιά. Αν σταματήσουμε να παράγουμε, οι Έλληνες θα πεινάσουν».
AgroNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου