Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Ενδιαφέρον από Αίγυπτο και Ιράκ για συνεργασίες με την ΕΛΒΟ

undefined
Αισιόδοξος για την πορεία και το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) εμφανίστηκε ο γενικός εμπορικός διευθυντής της εταιρείας, Δημήτρης Κατερτζής, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της σημερινής παράδοσης τριών ανακατασκευασμένων αστικών λεωφορείων του ΟΑΣΘ από την
ΕΛΒΟ.

Όπως είπε ο ίδιος, ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εάν αυτά που εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα ευοδωθούν, και σε συνδυασμό με την συνεργασία της βιομηχανίας με τον ΟΑΣΘ, τότε για τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια, η αμυντική βιομηχανία δεν θα απασχολήσει την ελληνική κυβέρνηση».
Ο κ. Κατερτζής σημείωσε πως έχει ήδη υπογραφεί η διακρατική σύμβαση μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, για την ανακατασκευή 92 τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης, τύπου BMP1 (τα λεγόμενα ΤΟΜΑ), και όπως διευκρίνισε αφορά σε ένα τετραετές πρόγραμμα, ύψους 5 έως 6 εκατ. ευρώ. «Η ΕΛΒΟ θα βάλει τη δουλειά, ενώ τα υλικά και το know how, για την ανακατασκευή των προαναφερόμενων αρμάτων, θα το πάρουμε από το εξωτερικό», πρόσθεσε ο γενικός εμπορικός διευθυντής της εταιρείας.
Διευκρίνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι το προαναφερόμενο πρόγραμμα ήταν αρχικά διετίας, ωστόσο, όπως είπε, «αναγκαστήκαμε να το κάνουμε τετραετίας, λόγω έλλειψης budget της αιγυπτιακής κυβέρνησης, αλλά και της υποτίμησης της λίρας, που τον Αύγουστο ήταν ένα ευρώ προς επτά λίρες και σήμερα η αναλογία διαμορφώνεται σε ένα προς 23».
Θετικά είναι και τα μηνύματα, ύστερα από την επίσκεψη επταμελούς κλιμακίου από το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης του Ιράκ, υπό τον αναπληρωτή υπουργό, στις εγκαταστάσεις της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, στο διάστημα 13-17 Μαρτίου. «Δήλωσαν ενθουσιασμένοι με τα "Χάμερ" που κατασκευάζει η ΕΛΒΟ», υπογράμμισε ο κ. Κατερτζής και γνωστοποίησε ότι την τρέχουσα περίοδο εξελίσσεται η διαδικασία κατάθεσης προσφοράς και αξιολόγησης.
Ο κ. Κατερτζής εμφανίστηκε, μάλιστα, αισιόδοξος για τη συνεργασία αυτή, αφού όπως είπε εντός του επόμενου τριμήνου- τετραμήνου θα υπάρξει η θετική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, για ένα πρόγραμμα που θα αφορά σε «250 με 300 "Χάμερ" της ΕΛΒΟ, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ και σίγουρα άνω των 50 εκατ. ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου